Einstein over begrijpelijke taal

“Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.” (Albert Einstein)

Mogen de teksten die jij en je collega’s schrijven, wel een tikje eenvoudiger? Print deze quote van Einstein en hang ‘m op in je werkkamer. Een goede reminder om zo begrijpelijk mogelijk te schrijven. Je lezers zullen je dankbaar zijn!

Ze heten niet voor niets sneltoetsen

Gebruik sneltoetsen als je: (1) RSI-klachten wilt tegengaan en (2) een stuk sneller wilt werken. Dus train het spiergeheugen van je vingers, dan kun je die trage muis voortaan links laten liggen. (of rechts…) Dit is geen complete lijst, maar een selectie van sneltoetsen waar ik zelf veel aan heb. En ik ga ervan uit dat je al bekend bent met Ctrl+C (kopiëren) en Ctrl + V (plakken).

Download: sneltoetsen.pdf

Volg je me nog? Signaalwoorden

Signaalwoorden geven het verband aan tussen zinnen en zinsdelen. Ze kondigen een opsomming aan (ten eerste/tweede), een voorbeeld (zoals), een relatie van oorzaak en gevolg, enzovoort. Kortom: signaalwoorden helpen de lezer jouw verhaal te volgen. 

Download: signaalwoorden.pdf

Hoe was het ook alweer: 'bij deze' of 'bij dezen'?

We gebruiken nog heel wat uitdrukkingen met oude naamvallen, zoals ‘te allen tijde’ en ‘een dezer dagen’. Maar juist omdat we niet meer gewend zijn de naamvalsvormen toe te passen, weten we ook niet meer hoe we ze correct moeten schrijven. Een kwestie van uit je hoofd leren dus. Of hang deze lijst op je prikbord en kijk erop wanneer je het even niet meer weet.

Download: uitdrukkingen met naamvallen.pdf

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Zonder dat we het zelf merken, schrijven we vaak een stuk ‘gewichtiger’ dan nodig is. We lezen in vakliteratuur allerlei vage termen en formele uitdrukkingen en nemen ze vanzelf over in onze eigen teksten. Maar of de lezer er blij mee is?
Probeer je formele taalgebruik eens te vervangen door eenvoudiger alternatieven.

Download: Alternatieven voor formeel taalgebruik.pdf