Denk je dat je klaar bent

Je hebt je verhaal op papier staan. Klaar! Of toch nog niet helemaal? Nee, want dit is het moment waarop je verschil kunt maken. Dus besteed nog even wat aandacht aan je tekst, dan kun je er straks echt mee voor de dag komen. Want als je de volgende stappen overslaat, zijn er altijd lezers die afhaken. En dat kun je voorkomen:

  • Maak een afdruk en lees de tekst hardop. Kun je vloeiend doorlezen, of haper je ergens? Herschrijf die passage totdat je tevreden bent.

  • Controleer de spelling en interpunctie. Veel mensen ergeren zich aan spelfouten, dus zorg dat jouw tekst geen reden geeft om af te haken. Bij twijfel kun je de correcte spelling opzoeken op http://woordenlijst.org en www.onzetaal.nl/advies (Taaladviesdienst).

  • Schakel een tweede lezer in. Maak er een gewoonte van om je teksten altijd door een ander te laten lezen, liefst door iemand uit je doelgroep. Neem de opmerkingen en suggesties van je tweede lezer serieus.

  • Zorgvoor een aantrekkelijke vormgeving. Gebruik de huisstijl van je organisatie of opdrachtgever of schakel een professionele vormgever in als dat kan. Doe suggesties voor afbeeldingen ter illustratie van je tekst. Maar houd het sober: overdaad schaadt.

Een goed verhaal is de basis, maar door deze puntjes op de i te zetten, maak je je tekst helemaal af!