4 tips om eenvoudig te schrijven

Vandaag is het de internationale dag van de duidelijke taal. Deze quote van Albert Einstein past daar goed bij:

“Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.”

Oftewel: schrijf over dingen waar je verstand van hebt, anders verval je in vaagheden. En daar heeft niemand iets aan.

Maar misschien is dat helemaal niet het probleem. Jij hebt juist enorm veel verstand van je onderwerp. Je bent een expert en kent alle jargon. Nou, geweldig toch! Vooral als je vakgenoten je doelgroep vormen. Bijvoorbeeld als je een artikel schrijft voor een vakblad.

Maar als je wilt dat mensen buiten je vakgebied je ook kunnen volgen, moet je daar toch echt wat extra moeite voor doen. De dingen eenvoudig uitleggen. Je verplaatsen in de doelgroep: wat weten zij al over het onderwerp? En wat niet?

4 tips om eenvoudig te schrijven:

  1. Bedenk hoe je mondeling zou vertellen over je onderwerp. Bijvoorbeeld op een feestje, waar je in gesprek bent geraakt met degene die toevallig naast je zit. Doe alsof je nu zo’n gesprek met iemand voert over het onderwerp van je tekst en schrijf meteen mee. Je zult merken dat je de zaken al vertellend vanzelf zo begrijpelijk mogelijk uitlegt en minder jargon gebruikt. 
  2. Zorg voor een heldere structuur van je tekst, vooral bij een wat langere tekst. Een logische indeling zorgt ervoor dat de tekst prettig leesbaar is. Denk daarom vooraf na over de structuur en de volgorde van hoofdstukken. Geef je hoofdstukken duidelijke titels en gebruik tussenkopjes. Deze dingen geven je lezer houvast. 
  3. Gebruik signaalwoorden. Signaalwoorden geven het verband aan tussen zinnen en zinsdelen. Ze kondigen een opsomming aan (ten eerste/tweede), een voorbeeld (zoals), een relatie van oorzaak en gevolg, enzovoort. Kortom: signaalwoorden helpen de lezer jouw verhaal te volgen. Ze zijn enorm belangrijk om de betekenis van een tekst goed en snel te kunnen begrijpen. Zie de PDF ‘signaalwoorden’ op de pagina Gratis downloads.
  4. Gebruik geen formele taal. Zonder dat we het zelf merken, schrijven we vaak een stuk ‘gewichtiger’ dan nodig is. We lezen in vakliteratuur allerlei vage termen en formele uitdrukkingen en nemen ze vanzelf over in onze eigen teksten. Maar of de lezer er blij mee is? Probeer je formele taalgebruik eens te vervangen door eenvoudiger alternatieven, zie de PDF ‘alternatieven voor formeel taalgebruik’ op de pagina Gratis downloads.

Mogen de teksten die jij en je collega’s schrijven, wel een tikje eenvoudiger? Print deze quote van Einstein en hang ‘m op in je werkkamer. Een goede reminder om zo begrijpelijk mogelijk te schrijven. Je lezers zullen je dankbaar zijn!

Kan ik je helpen jouw tekst begrijpelijk te maken? Bel of mail me voor een afspraak. 

Einstein quote_96dpi.jpg